ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος 800 € στις επιχειρήσεις – Νέοι ΚΑΔ που πρέπει να συμπεριληφθούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

 

Η ΓΣΕΒΕΕ σε σημερινή επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας &  Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα, Α. Γεωργιάδη, Ι. Βρούτση και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο ζητά να αρθούν συγκεκριμένοι περιορισμοί που προκύπτουν από τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος 800€ στις επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα:

  • Αποκλείονται οι επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 5 άτομα προσωπικό χωρίς να είναι αντιληπτός ο λόγος αυτού του περιορισμού. Έχουμε ήδη προτείνει να διευρυνθεί το πλαίσιο αυτό και να συμπεριλαμβάνει επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έως και 10 άτομα προσωπικό υπολογιζόμενου σε 10 ετήσιες μονάδες εργασίας.
  • Αποκλείονται επιχειρήσεις που το τελευταίο εξάμηνο έχουν υποβάλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ θεωρούμενες ως αδρανείς. Η μηδενική δήλωση ΦΠΑ δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο προσδιορισμού των αδρανών επιχειρήσεων δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που δηλώνουν μηδενικό ΦΠΑ, κυρίως επειδή εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων όπου για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κώδικα ΦΠΑ, μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000€) ευρώ απαλλάσσονται από το ΦΠΑ. Κατά συνέπεια θα πρέπει αυτός ο περιορισμός να αρθεί. Αποκλείει μια κατηγορία επιχειρηματιών που πιθανότατα έχει περισσότερο ανάγκη το βοήθημα αυτό.

 

Παράλληλα, σε σχέση με τους ΚΑΔ,η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να ενταχθούν οι παρακάτω ΚΑΔ στην λίστα με τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, υπογραμμίζοντας τους λόγους του αιτήματός της.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΚΑΔ που ακολουθούν έχουν εξαιρεθεί.

Ωστόσο, λόγω της κρίσης, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που οι τζίροι τους έχουν μειωθεί από 70% έως και 100% λόγω ειδικών συνθηκών. Για παράδειγμα υπάρχουν πολύ μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν με τον ΚΑΔ των περιπτέρων εντός ξενοδοχειακών μονάδων και δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες του shopinashop. Επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις που ανήκουν σε ΚΑΔ που έχει θεωρηθεί ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί όπου όμως οι πελάτες τους έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους και στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να διευρύνουν το πελατολόγιο τους. Τέλος, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αποτελούν ένα επιπρόσθετο οριζόντιο παράγοντα συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Γενικά, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην επιστολή  η Γενική Συνομοσπονδία, θα πρέπει να εξετασθεί ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο σε σχέση με τους ΚΑΔ αλλιώς θα αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο εφαρμογής του πλέγματος προστασίας.

 

 

 

ΚΑΔ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (περιγραφή)
46461224 Χονδρικό εμπόριο χειρουργικών και ιατρικών γενικά μηχανημάτων και εργαλείων και παρόμοιων ειδών
46711310 Χονδρικό εμπόριο ορυκτελαίων και λιπαντικών
47191001 Εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά
47262700 Λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού
47191002 Εκμετάλλευση περίπτερου
47919900 Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου μη εξειδικευμένων αγαθών
47111002 Λιανικό εμπόριο βιολογικών τροφίμων